Monday, February 4, 2008

MEVLANA ... RUMi...........Hamdım,Piştim,Yandım ...... I was raw,cooked and then burned

Hamdım,piştim,yandım....." I was raw,cooked and then burned "
Büyük şair tüm yaşamını üç kelimelik bir cümle ile kısaca özetlemişti ''Hamdım,Piştim,Yandım''.Yıllar önce Mesneviyi bir solukta okurken,aklım bu cümleye takılmıştı.Çok zor koşullar altında,binbir güçlük içinde sürdürülen bir yaşam,ancak bu kadar muhteşem bir şekilde anlatılabilirdi.Cümle çok kısa ve öz olmasına rağmen, içerdiği anlam okyanuslar kadar derin ve muhteşemdi.

O zaman, büyük şairi bu cümlesi ile anlatan üçlü ebru resim serisi yapmaya karar verdim.

Resimlerden biri, Mevlana'nın gençlik ( ham ) halini,diğeri Mevlana'nın olgunluğa erişmiş ( pişmiş ) halini ve sonuncusu da Büyük Mevlana'nın yanmış halini yansıtacaktı. Mevlana gerçekte nasıl biriydi acaba ? O minyatürlerde çizildiği gibi miydi ? Yaşamını anlatan eserlerde çok hareketli olduğu , çok az yemek yediği ve sürekli oruç tuttuğu anlatılıyordu.
Öyleyse Mevlana minyatürlerde gösterildiğinden çok daha narin olmalıydı.Mevlana'nın demirciler çarşısından geçerken,duyduğu ahenkli çekiç seslerinin cazibesiyle,kendinden geçerek sema etmeye başlaması,en basit ritmik bir sesten bir senfoni dinlermiş gibi haz alması,nasıl duygu dolu ve herşeye rağmen yaşamdan tad almasını bilen bir insan olduğunu gösteriyordu.
Bu nedenle onu sema yaparken ki haliyle ebruya uyguladım.Sonuçta dünyada ilk kez sema yapan Mevlana'nın " Hamdım,Piştim,Yandım " isimli muhteşem ebru resim serisi ortaya çıktı.

Bu ebru serisinin Mevlana'yı " Pişmiş " olgunlaşmış haliyle anlattığı örnek yukarıda yayınlanmaktadır.Bu seri 1995 ve 1996 yıllarında Türkiye'de (Falez sanat galerisi ve Uluslararası Istanbul Antika Fuarında ) sergilenmiştir.1998-1999-2006 ve 2007 yıllarında Viyana'da sergilenmiştir.Bu Ebru serisi gerek renk, gerekse form olarak çok özel bir tasarımdır.

Yukarıda yayınlanan örnekte görüldüğü gibi renk olarak ,sema ederken sonsuz evrenle bütünleşilmesi nedeniyle evreni temsil eden mavi ve tonları seçildi.Sema ederken giyilen giysi ile dönüş hareketinin uyumuna dikkat edilerek ebru resime gerekli form verildi.









1 comment:

blueditty said...

I absolutely love your work. It is beautiful, and I appreciate your posting it on the internet.