Monday, October 12, 2009

Ebru Sanatında Tasarım ve Ahmet Saral

Tasarımda geleneksel yöntemleri, malzemeleri bugüne taşımak hep arzulanmış, fakat pek az tasarımcı tarafından başarıyla gerçekleştirilebilmiştir. Bunun en önemli nedeni hiç kuşkusuz geçmişe uzun bir yolculuk yaparak derin bir özümsemenin ve ardından da geçmişi bugüne taşıyabilmenin zorluğudur. Ama esas zor olan, bu yöntemle bugünün beğenisini kazanabilen ürünler ortaya koyabilmektir.

Ahmet Saral’ın ebrularını farklı ve özel kılan, onun ebru sanatının bütün potansiyellerini, rengarenk dünyasını ve teknik zorluklarını, çiçeklerden, öpüşen melek balıklarına, kedilerden, kadın portrelerine kadar, zengin hayal dünyasında yorumlayışıdır.

Ahmet Saral’ın ebrularında, tasarım adına bir çok keyifli detaylar görmek mümkün. Bir dönem gelişip sonra kaybolmaya yüz tutmuş ebru sanatını bugüne taşımakla kalmayıp, üzerine kendi hayal dünyasını inşaa eden Saral’ın her yeni koleksiyonunu gördüğümde, geçmişle gelecek arasında gidip gelen yeni bir tasarım hikayesine dalıyorum...

Orhan Irmak

(Yaratıcı Yönetmen)

5 Ekim 2009,İstanbul


Uluslararası ödüllü tasarımcı ve yaratıcı yönetmen Orhan Irmak'ın sitesine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Orhan Irmak Tasarım : http://www.orhanirmak.com

Red Dot Design Award : http://www.dexigner.com/directory/detail/3454.html

ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nden birincilikle mezun olan Orhan Irmak, Bilkent Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimini tamamladı ve "Değişen Tasarım Anlayışları ve Tasarımda Geleceğe Yönelmeler" başlıklı tezini yazdı. İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nde ambalaj tasarımı üzerine doktora tezini yazmakta olan Orhan Irmak, 2004 yılından bu yana Gökhan Irmak ile beraber kurdukları Orhan Irmak Tasarım'da reklam ve tasarım direktörü olarak görev yapmaktadır. Orhan Irmak Tasarım bugün Türkiye'nin lider markalarının yanı sıra Avrupa ve Orta Doğu'da birçok müşterisine tasarım hizmeti vermektedir.